זהו המרק הלאומי של ליטא והוא מהיר הכנה, מרענן ומשביע
אסנת ואני חברות מהתקופה שילדינו שיחקו בארגז החול בזמן שהשקפנו עליהם מהספסל שליד. מרק הסלק הזה הוא מרק ילדותה. היא שיתפה אותי במתכון שלו אחרי ביקור משותף בליטא, שם המרק הזה נוכח בכל מסעדה שמגישה אוכל מקומי. אכלנו אותו כל יום, לפעמים יותר מפעם ביום, ולא נמאס, כי הימים היו חמים וזאת הייתה אתנחתא מרעננת במיוחד.
כמו שליוונים יש את הציזיקי ולבולגרים את הטרטור, שרכיביהם המרכזיים הם מלפפון ויוגורט, לליטאים יש את המרק הקר הזה, המבוסס על סלק וקפיר - מבשלים את הסלק, מגררים על פומפיה גסה, מוסיפים קפיר ועוד כמה רכיבי טעם ומרקם, ויש.
הקפיר הוא משקה חלבי שמותסס בתהליך ייחודי והוא נפוץ מאוד במזרח אירופה. לליטאים, שידועים במוצרי החלב הטובים שלהם, יש קפיר מיוחד למרק הזה (בנוסף לקפיר המיועד לשתיה) והוא נמכר בכל סופר. אצלנו בארץ ניתן למצוא את הקפיר בעיקר בחנויות שקיבלו את השם 'המעדניות הרוסיות' וברשתות כאלה ואחרות, אך מחירו אינו עממי. לכן, מסיבות פרקטיות, אני מציעה להחליף במתכון הזה את הקפיר ברוויון. הטעם כמובן אינו זהה, אבל עדיין מתקבל מרק טעים מאוד ומרענן. המעוניינים להשתמש בקפיר - בהחלט יכולים.
ומי שחשקה נפשם במרק סלק אוקראיני דווקא, הלא הוא הבורשט, שגם אותו אפשר לאכול קר, יכולים למצוא מתכון צמחוני נהדר שלו כאן.
מרק סלק ליטאי קר של אסנת
5-6 מנות
מצטיידים ב –
למרק:
3 סלקים בינוניים, טריים וקשים, שטופים היטב אך לא קלופים (אחרי הבישול והקילוף מתקבלים כ- 450-500 גרם סלק נטו)
1 ליטר רוויון
200 מ"ל (1 מיכל) שמנת חמוצה
1 מלפפון בינוני לא קלוף חתוך לקוביות קטנות
1 בצל ירוק בינוני חתוך לטבעות דקות
1 כף עלי שמיר קצוצים קטן
1-1.5 כפיות מלח (לפי הטעם)
חצי כפית פלפל שחור טחון טרי
3-4 כפות מיץ לימון (לפי הטעם)
תוספת של מעט חלב או מים לפי הצורך לקבלת הסמיכות הרצויה
להגשה:
ביצים קשות לפי מספר הסועדים – חצי ביצה לכל סועד/ת
תפוחי אדמה מבושלים בשלמותם, חתוכים לקוביות גדולות (אפשר להגיש כך, או לטגן את הקוביות במעט שמן נייטרלי או חמאה). תפוחי האדמה החמים האלה מלווים את המרק על תקן של לחם
מעט שמיר קצוץ
מפשילים שרוולים –
מכינים את המרק:
מניחים את הסלקים בסיר קטן שיכיל אותם בשכבה אחת, מוסיפים מים לכיסוי וכפית מלח ומבשלים עד שהם רכים לגמרי. מצננים.
קולפים את הסלקים ומגררים על פומפיה גסה. מניחים בקערה.
מוסיפים לקערה את יתר מרכיבי המרק (פרט לחלב או מים) ומערבבים היטב. את המלח ומיץ הלימון מוסיפים בשלב הזה בכמות פחותה יותר, כיוון שהטעמים ישתנו מעט אחרי שהמרק ישהה במקרר. אחרי הקירור נטעם ונתקן.
מצננים ללילה (אפשר גם יותר). לפני ההגשה בודקים את הסמיכות - אולי צריך להוסיף מעט חלב או מים כדי לדלל. טועמים ומתקנים את התיבול בעזרת מלח ומיץ לימון במידת הצורך.
מגישים:
מוזגים את המרק הקר לצלחות או קעריות הגשה. לכל צלחת מוסיפים חצי ביצה קשה קרה קצוצה או מעוכה במזלג. ליד המרק מגישים את קוביות תפוחי האדמה החמים (טבעיים או מטוגנים) שעליהן פיזרנו מעט עלי שמיר קצוצים.
פינת הפרקטיקה:
זהו מרק אידאלי להכנה מראש והגשה ישירות מהמקרר. את הביצים הקשות אפשר להכין מבעוד מועד ולשמור בקירור. את תפוחי האדמה אפשר לבשל מראש, לשמור בקירור ולחמם או לטגן לקראת ההגשה.
המרק טעים ומרענן מאוד גם ללא תפוחי האדמה, אבל על הביצים בהגשה רצוי מאוד לא לוותר.
Comments